آموزش گیت (۱) – تاریخچه ، نصب و راه اندازی GIT

آموزش گیت درس۱   – تاریخچه ، نصب و راه اندازی GIT

گیت (به انگلیسی: Git) یک نرم‌افزار آزاد و متن‌باز برای بازنگری کد منبع توزیع شده و مدیریت منبع کد است که برروی سرعت تاکید می‌کند. گیت ابتدا برای توسعهٔ لینوکس توسط لینوس تروالدز به وجود آمد و اکنون پروژه‌های فراوانی از آن الهام گرفته‌اند. هر دایرکتوری کاری در گیت یک مخزن کامل با تاریخچهٔ کامل تغییرات و قابلیت بازنگری تغییرات است و برای کار با آن نیازی به دسترسی به شبکه یا سرور مرکزی وجود ندارد. گیت یک نرم‌افزار آزاد است که تحت عنوان جی‌پی‌ال نسخه ۲ توزیع شده است. تاریخچه ، نصب و راه اندازی GIT

توسعهٔ گیت زمانی شروع شد که بسیاری از توسعه‌دهندگان لینوکس، در استفاده از بیت کیپر، که یک سیستم مدیریت کد می‌باشد که قبلاً برای توسعه هستهٔ لینوکس استفاده می‌شد، امتناع ورزیدند. نگهدارندهٔ کپی رایت، لری مک وی، حق استفادهٔ رایگان از این نرم‌افزار را پس از آن که اندرو تریدگل به روش مهندسی معکوس می‌خواست که پروتوکل‌های بیت کیپر را پیاده کند، برداشت. تروالدز نیاز به سیستم توزیع شده‌ای داشت که بتواند از آن همانند بیت کیپر استفاده کند، ولی هیچکدام از نرم‌افزارهای آزاد را مبتنی بر نیازهای خود ندید، به خصوص نیاز او به کارایی بالا. تاریخچه ، نصب و راه اندازی GIT

تا قبل از ۲۰۰۲ برای گسترش کرنل از هیچ نرم‌افزار کنترل نسخه استفاده نمی‌شد و هر فردی که در گسترش کرنل نقش داشت به شکل خصوصی از نرم‌افزارهایی مانند SVN/CVS استفاده می‌کرد و دلیلش آن بود که هیچ‌کدام از نرم‌افزارهای کنترل نسخه این توانایی را نداشتند که حجم تغییراتی که در لینوکس اتفاق میفتادرا پشتیبانی کنند. در این سال لینوس از BitKeeper به عنوان نرم‌افزار کنترل نسخه رسمی لینوکس استفاده کرد که به گسترش دهنده‌های کرنل (هر پروژهی متن باز) اجازه می‌داد به صورت رایگان از BitKeeper استفاده کنند. تاریخچه ، نصب و راه اندازی GIT

پیشنهاد پیرو برای شما :   آموزش bootstarp3

در سال ۲۰۰۵ اجازهٔ استفاده رایگان از Bitkeeper برای گسترش دهندگان لینوکس محدود شد (به دلیل انجام مهندسی معکوس روی Bitkeeper) و لینوس شروع به جستجو برای یافتن جایگزینی مناسب کرد. اما نرم‌افزار مناسبی پیدا نکرد که بتواند حجم تغییرات لینوکس را مدیریت کنند و این کمبود سبب شد تا توروالدز به فکر نوشتن یک نرم‌افزار کنترل نسخه بیفتد. توسعه گیت در ماه آوریل سال ۲۰۰۵ آغاز شد و تنها ۲ هفته بعد از شروع توسعه، گیت قادر بود شاخه‌ها (branch) را ادغام (merge) کند. ۲ ماه بعد گیت به عنوان نرم‌افزار کنترل نسخه رسمی برای گسترش لینوکس مورد استفاده قرار گرفت.

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

شروه نصب و راه اندازی GIT

نصب از طریق سورس

اگر امکان نصب از طریق سورس برای شما وجود دارد، این روش مناسب‌ترین روش جهت نصب می‌باشد، زیرا شما بعد از نصب آخرین نسخه نرم‌افزار را در اختیار خواهید داشت. در هر نسخه از Git سعی شده است که تا در رابط کاربری بهبودهایی حاصل شود، بنابراین در اختیار داشتن آخرین نسخه بهترین گزینه است البته اگر با کامپایل سورس نرم‌افزار مشکلی نداشته باشید. همچنین معمولاً مخازن نرم افزاری اکثر توزیعهای لینوکس دربردارنده بسته‌هایی با نسخه‌های قدیمی هستند؛ بنابراین در صورتی که شما توسعه دهنده‌ای به روز هستید یا از backport ها استفاده می‌کنید، نصب از طریق سورس بهترین انتخاب برای شما است. تاریخچه ، نصب و راه اندازیGIT

برای نصب Git نیاز به کتابخانه های curl، zlib، openssl، expat و libiconv است که Git نیازمند آنهاست. به عنوان مثال، اگر روی سیستمی کار می‌کنید که yum (مانند Fedora) یا apt-get (مانند سیستم های مبتنی بر Debian) دارد، می‌توانید برای نصب این بسته‌های نیازمندی از دستورهای ذیل استفاده کنید:

پیشنهاد پیرو برای شما :   معماری MVC

$ yum install curl-devel expat-devel gettext-devel \
  openssl-devel zlib-devel

$ apt-get install libcurl4-gnutls-dev libexpat1-dev gettext \
  libz-dev libssl-dev

حال که تمامی نیازمندی‌ها نصب گردید، می‌توان آخرین نسخه Git را از وب سایت آن دانلود کرد:

http://git-scm.com/download

و آن را کامپایل و نصب نمود:

$ tar -zxf git-1.7.2.2.tar.gz
$ cd git-1.7.2.2
$ make prefix=/usr/local all
$ sudo make prefix=/usr/local install

بعد از کامل شدن این مراحل می‌توان از خود Git برای دریافت آپدیت‌های Git استفاده کرد:

$ git clone git://git.kernel.org/pub/scm/git/git.git

نصب بر روی لینوکس

اگر قصد نصب Git بر روی لینوکس به واسطه یک نصاب باینری را دارید، می‌توانید این کار را از طریق ابزار مدیریت بسته های نرم‌افزاری که همراه توزیع موردنظر شما ارائه می‌شود انجام دهید. اگر توزیع شما Fedora است، می‌توانید از yum استفاده کنید:

$ yum install git-core

یا اگر توزیعی مبتنی بر Debian مانند Ubuntu دارید، می‌توانید از apt-get استفاده کنید:

$ apt-get install git

نصب برروی Mac

برای نصب برروی Mac دو روش آسان وجود دارد. آسان‌ترین روش استفاده از نصاب گرافیکی Git است، که امکان دانلود آن از صفحه Google Code وجود دارد :

http://code.google.com/p/git-osx-installer

روش دیگر نصب از طریق MacPortها (http://www.macports.org) است. اگر MacPortها را نصب شده روی سیستم خود دارید، می‌توانید Git را با دستور ذیل نصب کنید

$ sudo port install git-core +svn +doc +bash_completion +gitweb

نیازی به افزودن تمامی اضافات نیست، ولی شاید برای استفاده از Git به همراه مخازن Subversion، احتمالاً افزودن +svn گزینه مناسبی است.

نصب بر روی ویندوز

نصب Git روی ویندوز بسیار آسان است. پروژه msysGit یکی از آسان‌ترین مراحل نصب را دارد. تنها نیاز است که فایل نصاب exe را از صفحه GitHub دانلود، و آن را اجرا کرد:

پیشنهاد پیرو برای شما :   آموزش گیت (۲) – تنظیمات پایه GIT

http://msysgit.github.com/

بعد از اتمام نصب، هم نسخه خط فرمان (شامل SSH client که در ادامه مشاهده خواهد شد که ابزاری کارآمد است) و هم رابط گرافیکی استاندارد را در اختیار خواهید داشت.

نکته برای کابران ویندوز: کاربر باید جهت کار با Git از پوسته ارائه شده به همراه msysGit (به سبک Unix) استفاده کند، تا بتواند دستورات چند خطی پیچیده‌ای که در این کتاب آورده شده را اجرا کند. اگر به هر دلیلی، نیاز به استفاده از پوسته خود ویندوز/کنسول خط فرمان، شدید باید در عوض تک کوت (simple quote) از دابل کوت (برای پارامترهایی که در بر دارنده فاصله هستند) استفاده کنید و باید پارامترهای موجود در آخرین خط که با circumflex accent (^) به پایان می‌رسند را داخل کوت قرار دهید، زیرا این علامت، نشانگر ادامه دار بودن خط در ویندوز است.

منابع :